Menu Sluiten

Wat is het verschil tussen een CRM en een ERP?Regelmatig krijgen we de vraag van klanten wat het verschil is tussen CRM- en ERP-software. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen beide soorten software, maar de focus ligt anders. We zetten één en ander voor jou op een rijtje.

Terminologie

  • CRM staat voor “customer relationship management”: deze software heeft als prioritair doel verkoop te ondersteunen en te faciliteren. Typische processen die ondersteund worden zijn het beheren van contacten, het maken van offertes, een overzicht geven van alle offertes via een “pipeline”, klantenondersteuning, enzovoort. Voor startende bedrijven of bedrijven met eenvoudige activiteiten en beperkte of geen stock is een CRM de aangewezen oplossing.
  • Een ERP staat voor “enterprise resource planning”. Deze software heeft als doel om de bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Kleine of startende bedrijven hebben hier minder nood aan, maar vanaf een zekere schaal is dit nodig om de “resources” (mensen, middelen, productie…) efficiënt in te zetten. Met behulp van ERP-software worden de bedrijfsprocessen – o.a. gegevens van klanten en leveranciers, boekhouding, voorraadsystemen, logistiek… – met elkaar verbonden. Naast efficiëntie zorgt dit ook voor inzicht voor het management.

Welke systeem heb ik nodig?

Zoals hierboven staat, heb je als bedrijf sneller een CRM nodig dan een ERP. Om je bedrijf levensvatbaar te maken, heb je klanten en verkopen nodig. Om gestructureerd te werk te gaan kun je een beroep doen op CRM-software als Teamleader en Zoho CRM. Ook Salesforce is een vrij bekend pakket, maar is een stuk duurder geprijsd.

Wanneer je succesvol bent en processen ingewikkelder worden, kan een ERP zinvol zijn. Hier dien je de kostprijs van een ERP af te wegen tegen de efficiëntievoordelen die het met zich mee zal brengen.

Integratie van CRM- en ERP-software

Wanneer je al met CRM-software werkt, is het dan mogelijk om de ERP-software die je op het oog hebt eraan te koppelen? Hangt er vanaf! Sommige ERP-pakketten werken met een “gesloten architectuur” en bieden een ingebouwde CRM aan. Opteer je voor dit pakket, dan dien je de gegevens van je huidige CRM te migreren naar je nieuwe pakket. Voordeel is één “all-in” systeem en één licentiekost die moet betaald worden. Nadeel is doorgaans een beperkte flexibiliteit: het gaat om een standaardpakket en het is “alles of niets”.

Andere ERP-pakketten werken met een “open architectuur” die toelaat te koppelen met andere software (via API) en gegevens uit te wisselen. De integratiemogelijkheden met andere software zijn dan bij wijze van spreken eindeloos. Wil je op een later tijdstip koppelen met een boekhoudpakket, productiesoftware, business intelligence… geen probleem. Je software evolueert mee met de ontwikkeling van je bedrijf.

OnniTI is ERP-software met een open architectuur. De meeste KMO’s kiezen voor ons pakket om – naast een CRM à la Teamleader- een performant voorraadbeheer te hebben. Indien je meer info wilt, aarzel niet ons te contacteren.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *